12 vissensoorten geschikt voor de vijver
Je hebt een vijver in de tuin, dan is het altijd leuk om er vissen in te plaatsen. Er zijn veel vissoorten welke je kan houden in de vijver of het nu een kleine of een natuurlijke vijver is, er is altijd wel een geschikte vis. Houdt bij het uitkiezen van de vissen wel rekening met de afmeting van de vijver en de eigenschappen van de Karper of Elrits. De ene vijvervis maakt een hoop rommel en woekert door de bodem, de ander plant zich snel voort. In dit artikel geef ik een top 12 aan de meeste geschikte vissen voor de vijver.
Welke vissoorten kan je in een vijver houden?
De meeste vijvervissen kun je samenhouden, toch is het slim je even te verdiepen in de vissoort voordat je een Karper, Goudvis of Steur gaat aanschaffen. De ene vis leeft graag samen met de soortgenoten en zwemt graag in een scholen, de andere vis kan absoluut niet in een kleine vijver. Ook is het fijn om te bekijken hoeveel vissen je ongeveer kan houden in je vijver, houdt daarbij rekening met vijvervissen welke zich snel voortplanten.
De top 12 aan vijvervissen zijn:
Goudvissen: de woekeraar in de vijver
De Goudvis is er in verschillende kleurencombinaties, de vis stampt af van de karper en wordt ongeveer 35 cm. De oranje vis is veel actief op de bodem, daar kan de karperachtigen enthousiast alles om woekeren. De vijvervis is niet zo snel als de Goudwinde en dus makkelijker te vangen voor een kat of reiger. De vissoort zwemt niet als een schoolvis bij elkaar, maar meerdere bij elkaar heeft wel de voorkeur. De sterke vis eet vooral plantaardige materialen en kan prima overleven in een vijver met een diepte van minimaal 80 cm. Je kunt met enkele vissen beginnen want de goudvis vermeerdert zich makkelijk, de babyvisjes zijn zwart van kleur, en krijgen na twee jaar pas een kleurtint.
Koi Karpers: de ideale vis voor de grote vijver
De Koi Karper komt oorspronkelijk uit Japan, je ziet de vis dan ook vaak ik de vijvers van de Japanse tuin. De vis kan zo'n 70/ 80 cm worden en is geschikt voor de grote vijver. De Koi is niet geschikt voor een natuurvijver, want dit vissensoort woelt namelijk alle vijverplanten om. Je kunt dus het beste werken met goede vijverfilters. Heb je interesse in dit grote vissensoort zorg er dan voor dat de vissenvijver minimaal 150 cm diep is en houdt 1 vis per 1000 liter water. De Koi is een alles eter, maar het beste kun je koivoer geven waar ook vitaminen en mineralen in verwerkt zijn. De grote vis kan overwinteren mits het water niet kouder wordt dan 8 graden, een snelle temperatuurdaling vindt de vijvervis sowieso niet erg fijn. Overwinteren met een temperatuur tussen de 10 graden – 15 graden is ook niet ideaal want dan zijn de parasieten nog actief. Daarom plaatsen koiliefhebbers de vijver wel eens onder een overkapping
Sluierstaart: mooi en sierlijk vissoort
De Sluierstaart is ook familie van de karper, de siervis heeft wat weg van de goudvis maar is voorzien van sierlijk vinnen. De vinnen zorgen ervoor dat de vis een trage zwemmer, soms schommelende houding heeft tijdens het zwemmen. De sierlijke vis wordt ongeveer 25 cm, de alles eter eet insecten, maar ook materiaal en groen van de bodem. Wil je de vijvervis bijvoeren let dan wel op dat je voer gebruikt welke geschikt is voor dit vissoort. De siervis wil graag zinkend voeding en geen vissenvoer wat blijft drijven, de Sluierstaart heeft bij drijvend voer de neiging om lucht mee te happen, wat het beestje niet ten goede komt. De sierlijke vis kan in een vijver overleven bij een diepte van 80 cm, een strenge vorst van -16 graden overleeft de vijvervis niet.
Goudewinde: de snelle elegante siervis
De Goudwinde is een sierlijke vijvervis, de vissoort heeft wat weg van de goudvis, alleen de Goudwinde is dunner en beweegt zich snel en sierlijk door het water. Het is een siervis welke jaagt aan de oppervlakte van het water, vooral insecten zoals muggen, vliegjes en waterspinnen zijn interessant voor de oranje zwemmer. De van naturen schuwe vis kan 25-50 cm groot worden. De makkelijke vis is een scholenvis en is het beste te houden in een middelgrote vijver, omdat de vissen graag bij elkaar zwemmen kun je ze het beste per 5, 10 of grotere getallen houden. Vanwege de wendbaarheid is de vis niet makkelijk te vangen door de reiger. Kijk er niet van op als de Goudwinde opeens naast je vijver ligt want het zijn echte springers. Vooral bij het verplaatsen van de vis van de ene vijver na de andere vijver of van tuincentrum naar vijver heeft de Goudwinde ook wel eens de neiging om naast de vijver te springen, wat zorgt voor een dode vis. Dit vissoort kan in de winter goed overleven bij een diepte van 80 cm.
Chinese bittervoorn is geschikt voor de moerasvijver
De Chinese bittervoorn is een kleine vis van 5-10 cm. De vis welke afkomstig is uit Japan en Taiwan houdt van schoon water en er mag een kleine waterstroom aanwezig zijn. De Chinese bittervoorn legt de eieren in een zoetwatermossel. Wil je meerdere vissen kweken dan is het verstandig om ook een zoetwatermossel aan te schaffen. Dit vissoort eet algen en kleine ongewervelde diertjes. Je kunt dit visje prima met 5 stuks tegelijk houden in een moerasvijver. Overleven tijdens de winter is geen probleem mits de vijver 80 cm diep is.
Regenboog elrits
De Regenboog elrits is een kleine scholenvis van maximum 8 cm, welke levendig in de vijver zwemt. De vis blijft actief bij een temperatuur van 6 tot 26 graden. De vis is dus niet geschikt om te overwinteren, al hoewel ik van meerdere mensen gehoord dat ook dit visje makkelijk in de winter te houden is bij een diepte van 80 cm. De gekleurde vis toont in de winter grijs en in de zomer krijgt de alleseter een mooie blauw-rode tint.
Roodbuik elrits een klein visje voor de vissenvijver
De roodbuik elrits is makkelijk te houden in de visvijver, het beestje wordt namelijk maar 8-12 cm groot. Het visje is iets groter dan de regenboog elrits. Ook de elrits is een echte scholenvis. De kleine vis eet graag dierlijk voedsel zoals wormen, libellen, larven, bloedzuiger of eitjes van vissen, kikker of salamander. Wil je een kikker naar vijver toelokken dan kun je beter een vis nemen welke van algen houdt. Is de vissenvijver 80 cm diep dan kan de vis goed overwinteren.
Goud-elrits: vijvervis voor de natuurvijver
De goud-elrits heeft wat weg van de goudwinde alleen blijft dit vissoort veel kleiner. Dit visje wordt 8 cm groot en is een echte schoolvis. Je kunt de elrits houden per 10 stuks, maar het meeste komen ze tot hun recht bij grote getallen, het beste is twintig stuks of meer. Daarom zijn deze vissen zeer geschikt voor de natuurvijver waar ze met meerdere tegelijk door de natuurlijke vijver heen zwemmen. Dit vissensoort houdt van stromend water maar ze worden niet zo oud, ongeveer 3 jaar. Dit is in de praktijk niet erg want de vis plant zich snel voort. Bij een diepte van 80 cm kan de schoolvis goed overleven.
Sneep houdt van verschillende dieptes
De sneep leeft in scholen en houdt van verschillende dieptes en stromingen. Wil je dat deze vis zich gaat vermeerderen dan is het belangrijk om de bodem van grind te voorzien. De algeneter houdt van een vijver waar meerdere hoekjes en schuilplekjes zijn, zodat de sneep makkelijk kan schuilen, maar ook voedsel kan vinden achter stenen of keien. De karperachtigen grijs kleurige vis wordt ongeveer 18 cm.
Chinese Danio voelt zich thuis in een beplante vijver
Dit visje, welke veel in een aquarium gehouden wordt, is ook zeer geschikt voor de natuurlijk vijver. De vissenvijver welke is voorzien van veel planten, vooral de fijne beplanting is erg in trek bij de Chinese Danio, bij het fijne bladsoort kan het visje namelijk de eieren afzetten. Het kleine visje van ongeveer 4 cm is een echte scholenvis, het beste kun je ze per 8 à 10 stuks aanschaffen. In de natuurlijke vijver leeft het beestje van ongewervelde en algen.
De Danio kan prima in de winter overleven mits de diepte 80 cm is.
Zonnebaars: de opruimer van dierlijk voedsel
Omdat de Zonnebaars een bedreiging vormt, is dit vissensoort moeilijk verkrijgbaar. De Zonnebaars wordt ongeveer 15 cm en leeft het liefst van levend voedsel, dit kunnen kleine siervisjes zijn maar ook bloedzuigers, insecten, wormen en de eitjes van kikkers en salamanders. Het beste kun je er niet meer dan een houden want in no-time, heeft de vis zich voortgeplant en terroriseert de vis de siervijver. Toch is het ook de vis die alle parasieten opgeruimd in de plantenvijver. Een Zonnebaars kan makkelijk overwinteren.
Steur: de langste vijvervis
De vijvervis heeft het langste formaat, de beenvis kan in de vrije natuur wel 6 meter worden. De vis welke wel wat van een haai weg heeft, kan alleen gehouden worden in een grote vissenvijver. Wil je dit vissensoort in je vijver hebben dan moet de diepte van de zwemplek wel minimaal 120 cm zijn, daarbij het liefst zo min mogelijk planten. Waarbij grootte de visvijver minimaal tien keer de grootte van de vis moet zijn, vooral omdat ze in het begin snel groeien. Je zult de Steur niet vaak aan de oppervlakte zien zwemmen omdat de vis veel op de bodem leeft. De ideale bodem is voorzien van modder en dus niet van kiezelstenen. Er moet voldoende zuurstof en stroming aanwezig zijn, daarom mag een filter niet ontbreken. Een Steur kan goed overwinteren in de vissenvijver en is zelfs bij de kou nog actief, pas onder de 10 graden zal de bodemvis iets minder zwemmen.
Let op niet elke vis is een aanwinst, er staan ook vissoorten op de zwarte lijst. Wil je meer blogs lezen over de vijver, lees dan tips heldere vijver.
Misschien heb je ook interesse in het artikel: vissen tegen de reiger te beschermen. Vergeet niet dat de waterkwaliteit ook erg belangrijk is, heb je geen idee of het water op peil is, volg dan de tips voor helder water op.
Wat vind jij mooie vissen voor in een vijver?
Reactie schrijven
Nicole Orriëns (dinsdag, 09 augustus 2022 09:07)
Bij een vijver vrees ik meteen voor nog meer muggen. Of eten de vissen de muggen misschien juist op?
Claire (woensdag, 10 augustus 2022 20:28)
Wat een inspirerend artikel! Ik vind ze er allemaal mooi uitzien.
Frederique (woensdag, 10 augustus 2022 21:30)
Wat zijn de Chinese bittervoorn mooi zeg. Ik heb zelf geen vijver.
Tessa (donderdag, 11 augustus 2022 18:23)
Wat zijn er veel opties qua vissen voor in een vijver!
Wanda (dinsdag, 16 augustus 2022 19:33)
Het is niet echt mijn ding, maar mijn ouders hebben jaren een vijver gehad en vinden het nog steeds jammer dat ze na hun verhuizing er geen ruimte meer voor hadden.
Janet (woensdag, 17 augustus 2022 16:50)
Ik heb geen vissen, het is niet echt mijn ding, maar fijn om te zien dat er zoveel opties zijn. Ik zal het aan mijn vader doorgeven. ;)
Tessa (donderdag, 18 augustus 2022 17:00)
Wat een leuk uitziende vissen zijn er. Ik vind de steur wel wat hebben