Alle gezondste vitamines op een rij
Het menselijk lijf heeft vitamines nodig om gezond te blijven, de voedingsstoffen zijn zeer belangrijk voor het lichaam. Voor een goede gezondheid is het van belang om de juiste vitamine dagelijks binnen te krijgen via eten of drinken, dit stimuleert de groei en het goed herstellen en functioneren van het lichaam. In dit artikels geef ik een overzicht van de gezondste vitamines.
Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn organische stoffen die in hele kleine deeltje voorkomen in je voeding. Het menselijk lichaam is niet zelf in staat om vitamines aan te maken, de enige uitzondering is vitamine D3, deze vitamine maakt het lichaam zelf aan. De voedingsstoffen bestaan uit twee groepen, de water- en vet oplosbare vitaminen. Vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K worden in het lichaamsvet opgeslagen. Bij een te hoge inname kan er op lange termijn een vergiftiging ontstaan.
Water oplosbare vitaminen zoals vitamine B en C, worden niet opgeslagen in het lijf maar deze vitamine worden via de urine afgebroken. Welke vitamines heb je nodig om gezond te blijven leven? Alle gezonde voedingsstoffen staan hier op een rijtje.
Welke vitamines heb je nodig?
Vitaminen heb je nodig zodat je lijf goed blijft functioneren, denk hierbij aan je huid, haar en aan je algehele gezondheid. Ben je een fit persoon of voel je je vaak uitgeblust en moe? Zit je niet lekker in je vel dan is het verstandig om een bloedtest te laten doen bij de huisarts.
Als je de juiste voedingsstoffen tot je neemt kan je er zelf voor zorgen voor meer balans in je leven. De volgende vitaminen zijn erg belangrijk:
Vitamine A
In Vitamine A zitten de volgende stoffen: Retinol, Retinal en Retinolzuur. Deze stoffen vind je terug in dierlijke producten. De voedingsstof is zeer belangrijk voor het ongeboren kind, het functioneren van de ogen en de opbouw van huid, haar en nagels.
Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor nachtblindheid of hoornvliesverwerking. Gelukkig kan je er zelf voor zorgen dat je de vitamine A waarde wat omhooggaan. De volgende producten bevatten veel vitamine A:
- Lever
- Visolie
- Eieren
- Melk
- Broccoli
- Wortels
- Spinazie
- Boerenkool
Vitamine B
Vitamine B bestaat uit verschillende vitaminen zoals B1, B6 en B12. Ook vitamine B is vaak terug te vinden in dierlijke etenswaren. Voor mensen met een vegetarisch voedingspatroon is er toch nog voldoende mogelijkheid om deze vitamine binnen te krijgen.
Vitamine B1 heeft een grote rol in de aanmaak van enzymen, die helpen om de bloedsuiker af te breken. Maar ook in het zenuwstelsel, het kan zorgen voor een betere geleiding van zenuwimpulsen.
Bekende bronnen van vitamine B1 zijn de volgende producten: vlees, peulvruchten, granen en melk.
Vitamine B6 heeft een grote invloed op de stofwisseling, vooral voor de eiwitten in het lijf. Verder heeft de B6 grote invloed op het immuunsysteem, het zenuwstelsel en voor de aanmaak van het bloed. Heb je een tekort aan B6 dan kan je de volgende dierlijke producten nuttigen: varkensvlees, vissoorten, eieren, walnoten en peulvruchten.
Vitamine B12 kan enkel uit dierlijke producten gehaald worden, het is voor veganisten aan te raden om met supplementen of met cobalamine verrijkte producten een dieet te volgen. Cobalamine is voor de aanmaak van rode bloedcellen
Vitamine C
Vitamine C voorkomt een ophoping schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Het is ook een belangrijke vitamine voor de vorming van het bindweefsel, opname van ijzer en het afweersysteem. Bekende vitamine C bronnen zijn groente en fruit, spruitjes, rode paprika en citrusvruchten zijn echte vitamine C bommen.
Vitamine D
Vitamine D kan deels door het lichaam zelf aangemaakt worden. In mei tot september maakt je lichaam zelf vitamine D aan door middel van het zonlicht, de zonkracht moet wel 3 of hoger zijn. De vitaminen zijn belangrijk voor de botten, tanden en de spieren van de mens. Voor oudere mensen, mensen met een donkere huid, baby 's en zwangere vrouwen is het aan te raden om in de herfst- en winterperiode supplementen te nemen. In vette vis zoals haring, zalm en makreel zitten veel vitaminen D.
Vitamine E
Vitamine E is zeer belangrijk, de vitamine werkt als een antioxidant en beschermt je cellen, organen en ander weefsel tegen vrije radicalen. Daarbij is het ook de stof die de stofwisseling in je lijf regelt. De vitaminen kan je terugvinden in vetten en oliën onder andere in noten, zonnebloemolie, lijnzaad, bladgroente en appels.
Vitamine K2
Vitamine K2 is een oplosbare vitamine, deze wordt aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. De wetenschap weet nog weinig over de rol van de voedingsstof. Wel is bekend dat K2 invloed heeft op de bloedstolling en de botvorming. Omdat baby's nog geen bacteriën hebben is deze stof erg belangrijk voor de net geboren en kleine kinderen.
Gebruik jij regelmatig vitamines en neem je een gezond ontbijt om je lichaam op peil te houden?
Reactie schrijven
Frederique (zaterdag, 14 mei 2022 12:56)
Handig zo'n overzicht. Toevallig net van de week bij de huisarts geweest om enkele tekorten te bespreken. Ik heb oa last van vit D tekort en mijn B12 is ook wat twijfelachtig sinds ik bijna geen vlees meer eet.
Nicole Orriëns (maandag, 16 mei 2022 16:42)
Tegenwoordig ben ik me erg bewust van vitamine D omdat ik daar een tekort van had afgelopen winter.
Linda Meester (dinsdag, 17 mei 2022 10:25)
Ik blijf gevarieerd eten om te zorgen dat ik van alles wat binnen krijg
rachel (woensdag, 18 mei 2022 11:09)
mijn lichaam neemt niks op dus een tekort van hier tot heb ik jou daar. en pilletjes en infuusjes werken daar ook niet tegen omdat ook dat niet opgenomen word. wat er wel in gepompt word is de kalium en vit D
Jouvence (donderdag, 19 mei 2022 09:48)
In principe als je gevarieerd eet en uit de Schijf van Vijf krijg je alle vitaminen binnen die je nodig hebt. Zelf eet ik nauwelijks vis, dus hiervoor slik ik visolie (omega 3).
Sandra (donderdag, 19 mei 2022 11:37)
Wat een interessant overzicht, heel handig ! Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te eten en laat jaarlijks mijn bloed controleren.
Tessa (donderdag, 19 mei 2022 13:28)
Wat een handig overzicht is dit. In de winter slik in vit D en de rest van het jaar slik en spuit ik vit B12 bij omdat mijn lichaam dit niet goed kan opslaan en verwerken
Nicole Orriëns (vrijdag, 20 mei 2022 10:34)
Vitamine C ken ik ook goed. Dat neem ik altijd wat extra als ik vrees dat ik verkouden word.
Joyce - SomedayTodayNL (zaterdag, 21 mei 2022 09:59)
Mooi overzichtje zo! Ik zou mn bloedwaardes wel eens willen laten prikken om te zien of alles op peil is.
Sherry (maandag, 23 mei 2022 09:41)
Ik moet zeggen vitamine A kan beter bij mij. Goed lijstje heb je gemaakt!
Deborah (maandag, 23 mei 2022 13:23)
Door gevarieerd te eten en gezond te snacken hoop ik alle nodige vitamines binnen te krijgen. Maar wanneer ik onverhoopt mij iets minder lekker voel neem ik vaak een extra booster. Oh en magnesium heb ik de afgelopen winter wel genomen.
corrina wassenaar (maandag, 23 mei 2022 13:36)
Dank voor het mooie overzicht. Zelf slik ik een multi vitamine en magnesium extra
Voel me er goed bij
Ik vond het leuk te lezen waar ze nou allemaal goed voor zijn
Fallon (maandag, 23 mei 2022 19:23)
Zo enorm belangrijk! Een handig overzicht trouwens! Mijn vitamine D is extreem laag dus heb nu capsules van de dokter.
Mitchel (maandag, 23 mei 2022 20:02)
Wat een handig overzicht. Ik had eigenlijk geen enkel idee waar alle vitamines voor staan. Vitamine D haal ik genoeg met de zonneschijn.
Mieke | Miek's Mind (dinsdag, 24 mei 2022 20:12)
Ik slik bijna elke dag vitamine. 1 pilletje a tm z vitamine en biotine.
Merel | De Mamagids (woensdag, 25 mei 2022 05:49)
Mooi overzicht. Ik gebruik supplementen, deels omdat ik gedeeltelijk borstvoeding geef en anderzijds omdat ik weet dat ik niet altijd genoeg vitamine D binnenkrijg. En met alle virussen die nu rondwaren probeer ik mijn immuunsysteem waar mogelijk te ondersteunen.
Rory (dinsdag, 31 mei 2022 10:22)
Gek genoeg wil ik zo min mogelijk medicijnen slikken, al moet ik nu een aantal maanden (voor de tweede keer) ferrofumaraat slikken (ijzertabletten) vanwege - milde -bloedarmoede. Vorig jaar was het heel erg laag en toen moest ik ze 5 maanden slikken.
Verder neem ik wel wat aan supplementen. Vroeger een multivitamine, nu gebruik ik water uit IJsland, collageenpoeder en nog wat andere producten.