· 

Bijles voor de moeilijkste vakken economie en scheikunde

Bijles voor de moeilijkste vakken economie en scheikunde

Gelukkig heeft mijn tiener het eindexamen achter de rug en loopt ze nu op stage in Volendam. Sinds kort woont ze uit huis en werkt ze bij de Roompot om ervaring op te doen. Maar ach wat zijn we blij dat de examentijd voorbij is. Ze heeft namelijk heel wat moet ploeteren met de moeilijkste vakken aangezien ze dyslexie heeft, vooral Engels, Economie en Scheikunde waren een probleem. Uiteindelijk heeft ze het op eigen houtje gedaan, maar veel jongeren kregen bijles

Bijles voor moeilijke vakken scheikunde en economie
Bijles voor moeilijke vakken scheikunde en economie

Stressen voor de moeilijkste vakken

Uit onderzoek is gebleken dat onder de middelbaar beroepsonderwijs leerlingen er nog heel wat vakken zijn die als moeilijk ervaren worden. Vakken waarbij veel stress aan te pas komt en waar hard voor geblokt moet worden.

 

De top 5 aan moeilijke vakken zijn:

  • Wiskunde
  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Scheikunde
  • Economie

Doordat de tieners het vak niet goed onder controle hebben kan er examenstress ontstaan. Een ander woord voor examenstress is ook wel examenvrees of examenangst. De gezonde examenstress slaat dan om in ongezonde examenstress. De ongezonde stress voor het examen uit zich in faalangst en een heleboel negatieve gedachtes, bijvoorbeeld de gedachte dat je toch niet zal slagen. In no time is het leren geen uitdaging meer maar werkt het studeren van de vakken verlammend.

Examenstress tips

Examenstress uit zich vaak in lichamelijke klachten.  De klachten zijn vaak hoofdpijn, zwetende of trillende handen, hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten wil je natuurlijk voorkomen. In dit overzicht geef ik je een paar tips om de examenstress te voorkomen:

  • Ga op tijd slapen
  • Bereid je goed voor
  • Drink geen drank of cafeïne
  • Zorg ook voor ontspanning
  • Maak een duidelijk overzicht
  • Positieve mindset
Bijles om voor je eindexamen te slagen
Bijles om voor je eindexamen te slagen

Studenten bijles voor economie en scheikunde

Om de examenvrees te voorkomen is het belangrijk om rustig te worden voor een examen. Zo is het belangrijk dat de tiener genoeg nachtrust heeft en ook genoeg ontspanningsmomenten heeft. Maar wat als dit alles niet helpt? 

 

Bijles kan daarbij een uitkomst zijn, zodra de leerling ervaart dat leren makkelijker gaat onder begeleiding zal het leren makkelijker gaan. 

Veel leerlingen in de klas van mijn dochter kregen bijles economie. De cijfers werden duidelijk beter en de leerling kreeg weer vertrouwen in zichzelf en met zelfvertrouwen behaal je zoveel winst.

De bijles wordt gegeven door een bijlescoach, de les kan thuis of online gegeven worden. Het is maar net wat de leerling het makkelijkste vindt.

Mijn middelste dochter gaat aankomend jaar haar eindexamen doen, het gaat haar gelukkig allemaal goed af. Maar veel leerlingen in haar klas hebben moeite met scheikunde. Gelukkig kunnen de studenten bijles scheikunde krijgen.

Toch zie je nog vaak genoeg dat leerlingen liever niet over het onderwerp bijles praten. Ze schamen zich ervoor en vertellen niet hardop in de klas dat ze bijles krijgen. Terwijl de resultaten na bijlessen duidelijk zichtbaar zijn, 100% van de leerlingen slaagt.

Heeft jouw kind wel eens bijles gekregen?

Reactie schrijven

Commentaren: 15
  • #1

    Krystle (dinsdag, 12 oktober 2021 13:57)

    Nou, ik had het vroeger wel graag willen hebben. Was heel slecht in wiskunde en economie. Mijn kinderen hebben nog geen bijles nodig, maar als ze het ergens moeilijk mee hebben is bijles echt een uitkomst!

  • #2

    Rosalyn (dinsdag, 12 oktober 2021 14:21)

    Toen ik op de middelbare school zat, was bijles niet echt iets om je voor te schamen. Er werd ook niet raar op gereageerd door andere kinderen. Het is gewoon heel erg goed dat het er is, je kunt immers niet overal goed in zijn? Ik was altijd slecht in wiskunde, maar heb het examen gelukkig wel gehaald.

  • #3

    rachel (dinsdag, 12 oktober 2021 14:46)

    hier ook bijlessen gehad en dat heeft ze goed gedaan. tegenwoordig is het best normaal toch om bijles te krijgen :D

  • #4

    Tessa (dinsdag, 12 oktober 2021 19:11)

    Ik kreeg bijles in rekenen/economie want daar was ik slecht in plus er was veel onrust in mijn klas, Dus weinig ruimte om vragen te stellen

  • #5

    Frederique (woensdag, 13 oktober 2021 09:38)

    Ik had niet verwacht dat er zoveel talen in de top 5 moeilijke vakken zouden zitten. Hier in huis liepen twee van mijn drie kinderen enorm tegen wiskunde en natuurkunde aan en daar kregen ze dan ook allebei bijles voor.

  • #6

    Fany (woensdag, 13 oktober 2021 16:14)

    Ik had dit ook, als kind met Wiskunde. Extra oefeningen maakte ik, basis ging niet en wanneer examen was, liep het fout, anders ging het. Fijn dat je hieraan aandacht besteed, is zo belangrijk voor je hele leven.

  • #7

    Lodi (vrijdag, 15 oktober 2021 08:45)

    Jammer eigenlijk dat aan bijles zo een negatieve naam hangt, want het kan een kind net veen over die drempel heen helpen. Hier kunnen wij de jongens goed begeleiden bij de vakken, tenminste nunog, ik weet niet hoe dit in de toekost zal zijn natuurlijk.

  • #8

    Nicole Orriëns (vrijdag, 15 oktober 2021 10:31)

    Ja, voor wiskunde en economie! Helaas hielp het maar weinig.... Maar het idee was hoopvol.

  • #9

    Nienke van Oosten (vrijdag, 15 oktober 2021 10:46)

    Ik was zelf nooit zo zenuwachtig, maar dit zijn wel fijne tips :) Iets dat ik zelf heel erg heb gemist op de middelbare is lessen hoe je moet plannen, hoe kun je dat bijvoorbeeld het beste aanpakken?

  • #10

    hippiemeisje (vrijdag, 15 oktober 2021 11:20)

    Ik heb de indruk dat er nu meer bijlessen worden gegeven dan vroeger. Vroeger leek het er meer op dat je maar mee moest kunnen. Dat gevoel had ik toen toch heel erg hard.
    Goede evolutie dus!

  • #11

    Felice Veenman (vrijdag, 15 oktober 2021 17:28)

    mijn lieve kleine nerdje, zo dylectisch als de draaideur bij de Hema, liep op gegeven moment ook vast op scheikunde. Maar soms moet je mazzel hebben, hij vond een knotsgekke student sterrekunde, die de scheikunde weer boeiend en begrijpelijk wist te maken

  • #12

    Janet (zaterdag, 16 oktober 2021 19:58)

    Ik heb vroeger wel eens bijles gehad, toen kon ik naar een huiswerkinstituut waar ik werd geholpen. Ik had bij toetsmomenten e.d. ook erg last van spanning, maar dat kwam vaak ook door een slechte voorbereiding.

  • #13

    Wanda (zondag, 17 oktober 2021 18:59)

    Ik heb zelf nooit bijles gehad, maar dat was eigenlijk wel nodig geweest voor wiskunde, want daardoor heb ik het vak wel laten vallen.

  • #14

    Debby Buis (dinsdag, 16 november 2021 15:34)

    Ik heb geen kinderen maar ben docent geschiedenis op een mavo / havo school voor leerlingen met een beperking. Bij ons op school wordt al vanaf de brugklas opgelet of de leerlingen bijles, hulpmiddelen of op een andere manier ondersteuning nodig hebben. Bijles is niets om je voor te schamen. Het is juist slim om te doen. Je kent je zwakheden en zorgt voor je toekomst.

  • #15

    Frank De Tank (zaterdag, 08 oktober 2022 19:30)

    Mooie top 6...