· 

De 4 grote verschillen tussen de Europese en Aziatische hoornaar

De 4 grote verschillen tussen de Europese en Aziatische hoornaar

Misschien was je al niet zo blij met een wesp in je tuin, al hoewel het zeer nuttige insecten zijn om in je achtertuin te hebben, nu is er ook een grotere wespensoort variant; de hoornaar. De hoornaar is sinds koer veel in het nieuws.

 

De supergrote wesp heb je in twee varianten, de Europese en de Aziatische hoornaar. En om het laatste model is veel ophef. Het uitheemse wespensoort is steeds vaker te zien in Europa. Aangezien de Aziatische hoornaar (Vespa velutina} het heeft voorzien op bepaalde belangrijke insecten welke in ons land leven, is het van belang om te kijken wat er nu precies in je bloementuin rondvliegt.

 

Is het wesp of een hoornaar? Op het eerste gezicht lijken de insecten erg op elkaar, maar als je goed kijkt, zul je de verschillen zien en herkennen.

De 4 grote verschillen tussen de Europese en Aziatische hoornaar
1. Europese hoornaar, 2. Aziatische hoornaar

Hoe kun je zien of je te maken hebt met wesp of hoornaar?

Alhoewel wespen en hoornaars twee verschillende soorten insecten zijn, hebben ze wel uiterlijke kenmerken en overeenkomsten, maar ook verschillen waardoor je de gevleugelde insecten makkelijker van elkaar kunt onderscheiden.

 

Waarbij ze beide een geel-zwart lichaam hebben, zit er wel duidelijk verschil in de hoeveelheid kleur. Zo heeft een wesp een smal lichaam en is over het gehele lichaam zwart-geel gestreept. De hoornaar daarentegen is bruin zwart gekleurd en heeft gele markeringen. Twijfel je nog dan kun je ook kijken naar de grootte van het beestje, een hoornaar is duidelijk groter dan de wesp. Zo wordt een hoornaar 3-5 cm lang, de wesp maar 1,5 tot 3 cm.

Maar er zijn meerdere kenmerken, zo heeft de hoornaar een groter hoofd in verhouding met het lichaam en donker vleugels waarbij de wespensoorten vaak heldere vleugels hebben.

 

De hoornaar staat ook bekend om zijn agressiviteit, ze gaan makkelijker in de wesp. Toch zijn ze minder snel in de aanval naar mensen toe, tenzij de insecten zich bedreigd voelen.

 

Beide dieren leven in groepen en eten nectar. De Europese hoornaar jaagt op vliegen, rupsen, vlindersoorten, honingbijen en kleine wespensoorten. De Aziatische hoornaar heeft hetzelfde op het menu staan, maar eet daarbij ook alle hommels, bijen en mieren. Hierdoor zullen er minder insecten zijn welke juist zorgen voor de bestuiving van planten en fruit.

Veschillen herkennen van wesp, Europese en Aziatische hoornaar

Hoe herken je de "goede"en de "gevaarlijke" hoornaar?

Je weet dat je te maken hebt met een te grote wesp, het moet dus een hoornaar zijn. Maar heb je een "goede"of een "gevaarlijke" hoornaar in de planten tuin?  Vooraf is het wel handig om te weten dat dit tropische beestje het meest is gespot in Zuid-Holland, Noord-Brabant, Drenthe, Limburg en Gelderland. Het zijn vooral plekken waar zandverstuiving plaats vindt. Om beide te kunnen onderscheiden staan hier de feiten op een rijtje:

 

Herkenning Europese hoornaar:

  • Rode borst
  • Rode poten
  • Zwart geel patroon op rug

Herkenning Aziatische hoornaar:

  • Zwarte borst
  • Zwart- gele poten
  • Zwart met geel oranje ring op achterlijf

Wat moet je doen met een Aziatische hoornaar in de tuin?

Vermoed je dat je een Aziatische hoornaar en/of nest in de achtertuin hebt gaan het insect dan niet zelf verjagen of het nest proberen weg te halen. Het beestje heeft toch ook een angel, als je daarmee gestoken wordt is dat niet zo fijn. 

 

Je kunt her beste een foto maken van het insect met de gele pootjes en zwarte borst en deze sturen naar waarnemingen.nl, het natuurplatform van Nederland en België.  Dit kun je alleen doen als je een goede scherpe foto hebt gemaakt. Zodra je de bevestiging krijgt dat het inderdaad gaat om de tropische hoornaar, krijg je instructies. Ze geven de melding door aan de provincie, en de provincie beslist wat er moet gebeuren.

Reactie schrijven

Commentaren: 5
  • #1

    Tessa (woensdag, 21 juni 2023 19:24)

    Van dichtbij zien deze diertjes er erg bijzonder uit. Fijn dat je het verschil tussen deze drie uitlegt

  • #2

    Nicole Orriëns (donderdag, 22 juni 2023 14:42)

    Wat zien ze er allemaal vals uit zeg! Ik vind wespen toch best enge insekten eigenlijk.

  • #3

    Rory (vrijdag, 23 juni 2023 13:48)

    Wat een goed artikel. Ik zie gek genoeg het verschil tussen de Europese en de Aziatische hoornaar beter vanaf boven dan van opzij. Soms zie ik inderdaad zo'n reuzenwesp voorbij schieten maar ik heb ze nog niet goed kunnen bekijken. Sowieso ben ik geen fan van wespen.

  • #4

    Claire (zaterdag, 24 juni 2023 18:39)

    Wat een leerzaam blog artikel! Fijn om de verschillen nu te kennen.

  • #5

    Nathan Veenstra (woensdag, 22 mei 2024 15:02)

    Goede zaak om mensen te helpen de Aziatische hoornaar en de inheemse Europese van elkaar te kunnen onderscheiden. Een belangrijke aanvulling echter: je schrijft "De hoornaar staat ook bekend om zijn agressiviteit, ze gaan makkelijker in de wesp. Toch zijn ze minder snel in de aanval naar mensen toe, tenzij de insecten zich bedreigd voelen."
    Enerzijds spreek je jezelf tegen in deze twee zinnen, anderzijds zijn hoornaars simpelweg niet agressief te noemen. Ze zijn hooguit defensief, en dat vooral wanneer hun nest bedreigd of verstoord wordt, en dat nest op volle sterkte is, zo rond augustus.

    Overigens wordt de inheemse Europese hoornaar geen 5 cm, een koningin kan maximaal zo'n 3,5 cm worden. En alleen de koningin van de middelste wesp wordt groter dan 2 cm, en dat is nog behoorlijk onder de 2,5 cm ook: https://wespenstichting.nl/kenniscentrum/wespensoorten/middelste-wesp/