Help er zit een rivierkreeft bij de goudvissen in de vijver!
Ik ben dol op alle dieren in de tuin. Ik pak ook elk dier makkelijk op of het nu een slak of een spin is, dat is voor mij geen probleem.
Maar toen zat er opeens een kreeft in de vijver. Slik een kreeft bij mijn goudvissen en al het andere leven in de vijver. Ik twijfelde geen seconde de Amerikaanse rivierkreeft moest eruit, maar hoe?
Hoe komt de rode Amerikaanse rivierkreeft in de vijver?
Je kunt wel zeggen dat wij een Amerikaanse kreeften plaag in de wijk hebben. Bij elk slootje zijn wel langs de kant een paar rode scharen van de kreeft te vinden. De laatste restjes die voor de vogels niet makkelijk zijn om op te eten. Maar ja gaat de kreeft een wandeling in de wijk maken om bij mijn vijvertje te willen uitkomen?
Een andere optie is dat een overvliegende vogel de kreeft heeft laten vallen in de tuin. Dat zou ook kunnen er zitten hier immers genoeg kreeften in de omgeving.
Maar de derde optie is denk ik het meest logisch. De buurman heeft als hobby kreeften vangen en verkopen. Af en toe valt er wel eens eentje naast de bakken zo vertelde de buurman. En laten de bakken nou precies aan de andere kant van de schutting staan ter hoogte van mijn vijvertje.
Is de bedreiging niet de reiger die bij de vijver staat dan is het de kreeft die in mijn vijver zit.
Eet een rode rivierkreeft goudvissen op?
De Amerikaanse rivierkreeft eet alles. De rode kreeft eet plantaardig voedsel maar ook waterslakken die in de vijver verblijven. Verder is de Amerikaanse rode rivierkreeft ook een vleeseter. De kreeft eet andere kreeftachtige, kleine soorten vissen (dus ook goudvissen) en insectenlarven.
Verder verblijft de kreeft graag in stilstaand (sloot) water of water met een langzame stroming. De rivierkreeft begeeft zich graag op de bodem om zich te verschuilen. De kreeft groeit snel want binnen 3 maanden kan de kreeft 17 cm groot worden.
De rivierkreeft vangen met een net
Van de buurman had ik vernomen dat kreeften dol zijn op spek. Nu had ik geen spekreepjes in huis maar wel ham. Midden in het schepnet de ham vastgemaakt en toen was het wachten. De enigste die erop af kwamen waren de nieuwsgierige goudvissen. Na even nietin mijn net gekeken te hebben zat mijn vangnet vol met goudvissen!
De vijver leegmaken is dat wel zo slim?
Voor mijn gevoel zat er niks anders op dan de vijver leeg te maken. Maar hoe zit het dan met het biologische evenwicht in de vijver? Op deze wijze raken de bacteriën verstoord en de vissen gestrest. De beste periode om je vijver leeg te pompen voor bijvoorbeeld een grote schoonmaak is het vroege voorjaar of het late najaar.
Maar voor mijn gevoel had ik geen tijd voor het late najaar.
Binnen een uur was de vijver leeg en had de kreeft zich helemaal verstopt onder in het slib. Met een netje en een emmertje had ik de boosdoener te pakken. Daarna de vijver weer gevuld en de vissen er weer in. De volgende dag keek ik gespannen naar buiten, hebben de vissen het nog naar hun zin? Maar de goudvissen spetterde van plezier door de vijver, ze waren aan het paren!
Misschien heb je ook interesse in kikker naar tuin toe lokken en vissoorten geschikt voor de vijver.
Heb jij wel eens een Amerikaanse rivierkreeft gespot?
Reactie schrijven
Caroline (woensdag, 21 juli 2021 13:41)
Nee die heb ik nog nooit zo spontaan gespot en ik zou denk ik er best wel van schrikken.
9Lives Cats Etc - Evendelen.be (donderdag, 22 juli 2021 14:57)
Ik had er nooit van gehoord, dat je plots wel eens een rivierkreeft in je vijver kon hebben.
Ik heb dan ook nooit een vijver gehad en heb er dus ook geen verstand van.
Wat een werk zeg om deze eruit te krijgen.
Daar moet je toch wel even zoet mee geweest zijn.
Ik kan maar hopen dit een éénmalig iets was.
Nicole Orriëns (donderdag, 22 juli 2021 15:17)
Nee, nog nooit. Maar het lijkt me best bijzonder om te zien zeg. Veel verder dan gewone vissen kom ik eigenlijk niet.
Nicole Orriëns (donderdag, 22 juli 2021 15:24)
Wat ik me nu ook afvraag, hoe komt zo'n exotisch beest toch in Nederland terecht?!
Frederique (vrijdag, 23 juli 2021 12:32)
Nee nog nooit gespot en ik zou ook nooit geraden hebben dat ze spek lusten haha. Moest er erg om lachen. Mooie beesten vind ik het. Dat wel.
Rory (vrijdag, 23 juli 2021 13:24)
Jeetje, serieus?!? Ik zou daar echt van schrikken moet ik je zeggen. Ze zien er prachtig uit overigens, maar ik zou ze niet graag in mijn vijver (als ik die zou hebben) spotten.
Tessa (zondag, 25 juli 2021 15:59)
Dat is schrikken, zo'n kreeft in de vijver
Jouvence (zondag, 25 juli 2021 20:50)
Ieh, wat een engerd! Ik snap dat je die niet in je vijver wilt hebben.
Manon (vrijdag, 30 juli 2021 16:22)
Nou, de oma van nichtjes had dat ook. Precies hetzelfde verhaal. Zo raar.
Melanie Hoogvliet (maandag, 16 augustus 2021 17:26)
Wat apart dat een rivier kreeft in de vijver terecht is gekomen! Ik heb ze wel eens life gespot maar nog nooit in een vijver
Nienke van Oosten (donderdag, 16 september 2021 15:07)
Wat een akelig beest zeg! Zelf nog nooit gezien (gelukkig).
Petra Frankes (dinsdag, 12 oktober 2021 11:56)
Ik heb al 24 jaar een vijver. Zo'n 8 jaar geleden zelfs nog groter gemaakt.
Nu van de zomer ineens kreeften erin gespot, terwijl ik me verbaasde over steeds minder waterplanten. Ook zijn alle prachtige waterslakken verdwenen . Inmiddels provisorisch met netje en soort val al 53 gevangen. Helaas zitten er nog steeds kreeften in.
Binnenkort dus vijver leegmaken en alle beesten verwijderen.
Maar eerst moet de tuin helemaal afgezet worden zodat ze niet meer vanuit de singel de tuin in kunnen lopen. Dan maar hopen dat het biologische evenwicht weer terugkeert.
Mandy Eggens (vrijdag, 12 november 2021 15:20)
Whuuutt, ik had een boek gelezen “Daar waar de rivierkreeften zingen” en ik dacht dat rivierkreeften hier helemaal niet voor kwamen, als ze überhaupt bestonden haha!
Sandra (vrijdag, 10 december 2021 16:59)
Wat een verhaal! Ik vind ze er wel tof uitzien, maar ze horen natuurlijk niet in de vijver. Zeker niet als ze alles op eten.
Ricky (zaterdag, 15 januari 2022 10:08)
Toeval?
Ook bij mij gingen de vissen direct paren nadat de leeggehaalde vijver weer gevuld was.