5 tips om je huis met veel ramen duurzaam te maken
Ook op zoek naar tips om je huis met veel ramen duurzaam te maken? Een glazen huis op temperatuur houden, kan soms een uitdaging zijn. Het moderne woonhuis is erg aantrekkelijk, maar de grote hoeveelheid ramen kunnen ook zorgen voor meer kou of warmte. Je wilt natuurlijk niet dat je woonhuis warmte verliest of dat de ruimte te snel warm wordt. Toch kun je een woning met veel glas, wel effectief verduurzamen. Ga je efficiënt te werk, dan kun je met deze ideeën je energiekosten besparen.
Zo verduurzaam je een glazen huis
Je ziet de glazen huizen steeds vaker in woonwijken verschijnen. De woonhuizen zijn erg aantrekkelijk, vanwege de grote hoeveelheid daglicht in huis. Er zijn hoekige woningen met veel raampartijen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een oude boerderij opknappen en deze voorzien van een glazen voorgevel. Bij beide mogelijkheden, wil je er wel voor zorgen dat de ramen niet zorgen voor warmteverlies.
Je huis verduurzamen is een goede optie, je stookt immers niet voor niets. Datzelfde geldt voor de grote hoeveelheid warmte in de zomer, de zonnestralen kunnen ervoor zorgen dat de gewenste ruimte te warm wordt. Bij elk seizoen wil je er niet te warm of te koud bijzitten. Om dit probleem te voorkomen kun je een paar maatregelen nemen, zodat je met gemak energiezuinig kunt leven.
Zorg voor hoogwaardige beglazing
Ga je voor hoogwaardig beglazing, dan zijn de ramen beter geïsoleerd. Je ervaart al snel veel plezier van deze investering. Met HR++glas of triple glas zorg je ervoor dat je de kou buiten houdt, de warmte binnen blijft. De dubbel glas prijs is vaak wel wat hoger, maar het materiaal zorgt voor een goede isolatiewaarde. De vervanging zal daarom meteen zichtbaar zijn in je portemonnee.
Je kunt de hoeveelheid ramen ook voorzien van een e-coating. Het extra laagje zorgt ervoor dat je minder warmte verliest, maar de grote hoeveelheid licht in huis behoudt.
De juiste wering tegen de zon en de schaduw
Het is ook belangrijk om je te verdiepen in de juiste wering tegen de zon of schaduw. In de zomermaanden kan het glas overmatig warm worden. Het idee dat je huis op een natuurlijk manier opwarmt, is een fijn idee, maar je moet niet het gevoel hebben alsof je in een tropisch oord verblijft. Zonwerend glas van GlasGigant.nl is een goede keuze. Wil je niet je huis verduurzamen met een bepaald soort glas, dan kun je ook gaan voor screenmateriaal. De raambekleding zorgt ervoor dat de temperatuur in huis comfortabel blijft.
Wil je graag een goede raambekleding, dan kun je het beste gaan voor shutters of lamellen. Je kunt de horizontale raamdecoratie op maat laten maken en op meerdere manieren instellen. Zo kun je de raamwering volledig openen, zodat je gebruik kunt maken van het volledige licht. Maar met de shutters of lamellen kun je de ruimte ook half verlichten of compleet verduisteren.
Laat de kozijnen van de ramen isoleren
Ga voor geïsoleerde raamkozijnen, tegenwoordig zijn er meerdere materialen die je kunt gebruiken. Wil je het glas optimaal isoleren, dan heb je een keuze uit houten, kunststof of aluminium kozijnen. Wil je de onderhoudskosten beperken, dan kun je het beste gaan voor aluminium kozijnen. Het materiaal is weerbestendig, omdat vocht of warmte geen invloed heeft op het materiaal. Wil je liever houten kozijnen dan kan de omrastering gaan roesten of barsten. Bij aluminium heb je daar totaal geen last van, dit materiaal is namelijk onderhoudsarm.
Bespaar energie met de instelling van de thermostaat
Je bespaart kosten door de thermostaat anders in te stellen. Je wilt vast niet dat alle ruimtes op hetzelfde tijdstip worden verwarmd. In de woonkamer is het fijn als je bent voorzien van een behaaglijke sfeer, maar de hal of de badkamer zijn minder belangrijk. Zolang je in de ruimte verblijft, wil je dat de temperatuur aangenaam aanvoelt. Maar zodra je klaar bent met badderen kun je de verwarming makkelijk lager instellen.
De instelling kun je simpel regelen met slimme apparaten. Met een slimme temperatuurregelaar, kun je de gewenste ruimte verwarmen of (af)koelen. Je kunt de warmte zo instellen, zodat de thermostaat automatisch aan- of uitgaat. Zo kun je bij de instelling niet alleen de dag, maar ook de tijd en de gewenste ruimte aangeven.
Meer begroeiing rondom het huis
De begroeiing buiten is ook van invloed op de temperatuur in huis. Een begroeid dak of wand welke is bekleed met tuinbeplanting zorgt voor een betere isolatie. Op deze manier blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Ook kun je leibomen plaatsen, ga voor bomen met herfstkleuren, dan ontstaat er een kleurrijke sfeer rondom je woonhuis. Wanneer de zon hoog staat is het fijn als de bomen de grote hoeveelheid zonlicht tegen kunnen houden. Zo blinderen de zonnige lichtstralen niet de ruimte en behoud je een aangename temperatuur.
Reactie schrijven
Claire (maandag, 04 november 2024 19:07)
Mooie ramen en kozijnen kunnen zo het verschil maken in een woning.
Wanda (maandag, 04 november 2024 19:37)
Wij hebben een jaren 30 huis en dat maakt het wel een stuk lastiger om ons huis goed te isoleren.
Heidi (maandag, 04 november 2024)
Wat leuk om te weten.
Gelukkig heb ik niet zo veel ramen in huis.
Elsa (maandag, 04 november 2024 20:30)
Geweldige tips! Linda, bedankt voor de duidelijke uitleg hoe je een huis met veel ramen duurzaam te kunt maken.
Jouvence (maandag, 04 november 2024 22:09)
Wij hebben HR++ glas en dat zorgt ervoor dat het heerlijk warm blijft binnen, het is nu zonder verwarming nog 22 graden in huis, ideaal!
EvenDelen.be (dinsdag, 05 november 2024 16:07)
Fijn om al deze belangrijke tips te lezen. Wij hebben sinds een paar jaar een mooi glazen bijgebouw. Ideaal om uiteraard voor alle kamerplanten. Maar met deze tips kunnen we het ook duurzaam houden.
Nicole Orriëns (dinsdag, 05 november 2024 16:12)
Een huis met veel ramen vind ik heel mooi, want ik houd van licht en ruimte binnen. Met deze tips pluk je alle voordelen van veel ramen zonder de nadelen : )
Tessa (donderdag, 07 november 2024 16:55)
Ik vind zulke hoge ramen altijd erg mooi om te zien, maar stiekem mis ik altijd een vensterbank om dingetjes op te zitten.