· 

Mieren in de tuin zijn ze nuttig of schadelijk?

Mieren in de tuin zijn ze nuttig of schadelijk?

In groepen op Facebook zie ik veel de vraag voorbijkomen: "Hoe krijg ik de mier uit mijn tuin?" Maar is een mier nuttig of schadelijk? Eigenlijk is de mieren buiten in de tuin erg nuttig. Mieren zijn harde werkers, ze vangen insecten en ruimen dode diertjes weer op. Waarom zou je dit nuttige dier uit de tuin willen hebben? Tegenwoordig wil iedereen slakken bestrijden en zelf naar de rups van het Lieveheersbeestje wordt al angstig gekeken. Is het terecht dat er angst voor de mier ontstaat?

Zijn mieren schadelijk of nuttig voor de tuin?
Zijn mieren schadelijk of nuttig voor de tuin?

Wat zijn de taken van de mieren?

In Nederland zijn er bosmieren, gewone steekmieren en tuinmieren. Mieren leven in een kolonie met als hoofd: de koningin. De koningin blijft altijd ondergronds. De hele kolonie leeft in een mierennest, in het nest kunnen meerdere koninginnen aanwezig zijn. De mieren die je in de tuin ziet zijn de werkende mieren. Deze mieren zorgen voor voedsel, houden het mierennest netjes en maken een gangenstelsel. 

Mieren hebben onderling contact via geursporen. Met de voelsprieten weet de mier de geur te ontdekken en volgt daarna precies hetzelfde pad als de voortgaande mieren. Daarom komt er nooit een mier naar je tuin of keuken, maar gaat het gepaard met grote hoeveelheden.

De koningin zorgt ervoor dat de mieren hard blijven werken. Er moeten immers voedsel en gangen gemaakt worden. Aangezien er voor dit proces veel mieren voor nodig zijn zorgt de koningin voor eitjes.

Op een broeierige dag vliegt de koningin en de mannetjes uit het nest. Je ziet dan veel vliegende mieren in de tuin. De koningin is op zoek naar een mannetje uit een andere kolonie. Het proces wordt ook wel Bruidsvlucht genoemd. Zodra de koningin bevrucht is gaat ze op zoek naar een eigen plekje om een kolonie te stichten. Het mannetje sterft vrij snel na de bevruchting.

Wat zijn de taken van de mier?
Wat zijn de taken van de mier?

"Kun je een mierennest gerust in de tuin laten zitten of is de angst dat de mier schade aanricht terecht?"

Is een mier schadelijk?

Een mier is de opruimer van je tuin, een paar mieren zijn niet schadelijk. Heb je hele kolonies dan kan dat voor enige problemen zorgen.  Bij het maken van de mierennesten zorgen ze voor verschuiving van zand, wat weer zorgt dat je tegels gaan zakken. Mieren zitten immers graag onder tegels, de natuurlijke vijand zoals vogels kunnen ze op deze plek niet snel oppakken. Een ander gegeven is dat de mier niet voor niets de plek heeft uitgekozen. De mier plaats het mierennest dicht in de buurt bij voeding. Voedselbronnen voor de mier zijn:

  • Kliko bakken
  • Een tafel waar regelmatig aan gegeten wordt en waar voedselresten op blijven liggen.
  • Een tafelkleed wat regelmatig wordt uitgeklopt

Herken je een van deze punten dan is het handig om met deze handelingen rekening te houden of de kliko te plaatsen naar een plek waar je er geen last van hebt. Wil je echt geen mieren dan kun je het beste geen tegels plaatsen in je tuin.

Waarom zie je de bladluis en de mier vaak samen?

Bladluizen leven van de sappen die ze uit de planten halen. In de sappen zitten ook suiker, niet alle suiker heeft de bladluis nodig. Het teveel aan suiker wordt afgegeven als een zoete vloeibare substantie, ook wel honingdauw genoemd.

Mieren zijn weg van honingdauw en daarom zoeken ze de bladluizen graag op. De mier dwingt de bladluis om de overige honingdauw af te staan, in ruil daarvoor beschermen de mieren de bladluis.

Mieren op een natuurlijke manier bestrijden
Mieren op een natuurlijke manier bestrijden

Wat doet de mier met mijn tuinplanten in de tuin?

Mieren zullen in een plantenbak niet snel de planten aantasten. Wel zijn ze erop uit om luizen op te sporen vanwege de honingdauw. Doordat ze gangenstelsels maken, kunnen de mieren de wortels van je plant kapot maken. In plantenpotten zitten ook vaak mieren.  Wil je het mierennest het liefst uit de plantenpot? Dan kun je het beste de plant verpotten. Vervang daarbij ook alle oude aarde en dus ook het mierennest. En plant de plant in nieuwe aarde.

Mieren op een natuurlijke manier bestrijden

Wil je mieren op een natuurlijke manier bestrijden, zorg dan voor weinig voedsel in de tuin Maar er is meer wat je kunt doen. Mieren hebben een hekel aan bepaalde planten en kruiden. Als je deze planten plaatst in je tuin dan zo je minder last van mieren kunnen krijgen, maar garantie krijg je nooit, vaak werkt de geur van de plant pas zodra de tuinplant is uitgebloeid. De volgende planten zijn een mogelijkheid:

  • Afrikaantjes
  • Lavendel
  • Bieslook
  • Basilicum
  • Rozemarijn
  • Knoflook
  • Varen
  • Goudsbloem

Heb jij last van de mier? Richt de mier schade aan of is het juist een nuttig beestje? Misschien heb je ook interesse in het artikel voor- en nadelen mieren en hoe raak je er van af? of wormenhotel buiten in de tuin.

Reactie schrijven

Commentaren: 22
  • #1

    Nicole Orriëns (dinsdag, 03 augustus 2021 11:29)

    Zolang ze maar in de tuin blijven vind ik het oké. Als ze keuken in komen ben ik niet blij.

  • #2

    Frederique (woensdag, 04 augustus 2021 08:46)

    Kijk daarom houd ik niet van mieren. Ze chanteren gewoon bladluis! Ik heb bij mieren altijd toch een beetje het beeld dat ze erg slim en vals zijn haha

  • #3

    9Lives Cats Etc - Evendelen.be (woensdag, 04 augustus 2021 08:52)

    Mieren in de tuin vind ik niet zo erg, het hoort erbij.
    Wel heb ik aan de hand van je artikel veel bijgeleerd over de mier.
    Kleine miertjes in huis vind ik uiteraard niet zo leuk en zal dan alles doen om deze buiten te houden.
    Bedankt voor de natuurlijke tips!

  • #4

    Jouvence (woensdag, 04 augustus 2021 10:53)

    Geen last van mieren, want we hebben geen tuin. Ik vind vooral die vliegende mieren altijd erg vervelend.

  • #5

    Felice Veenman (donderdag, 05 augustus 2021 08:41)

    alle insecten hebben nut, maar soms vinden we ze gewoon vervelend. Daar moesten we maar eens mee ophouden...Goed artikel trouwens, dank je wel

  • #6

    Nicole Orriëns (donderdag, 05 augustus 2021 11:09)

    Ik heb niet het idee dat mieren bij mij in de tuin kwaad kunnen, maar binnen baal ik wel van ze.

  • #7

    Melis (donderdag, 05 augustus 2021 11:12)

    Wij doen altijd kaneel in de mierenhopen helpt enorm

  • #8

    Eva (donderdag, 05 augustus 2021 11:17)

    Oh interessant. Bij mij is inderdaad het terras verzakt door de mieren. Maar dat was ook al van de vorige bewoners. Kaneel strooien werkt echt perfect. Ik heb gelezen dat het innerlijke gps systeem van de mieren hierdoor wordt verstoord en dat ze dan gaan verhuizen.

  • #9

    corrina wassenaar (donderdag, 05 augustus 2021 12:11)

    Interessant. ik vind het prima als ze maar buiten blijven
    weer leerzaam deze blog

  • #10

    hippiemeisje (donderdag, 05 augustus 2021 14:37)

    In de tuin kan ik ze ook verdragen, maar ik heb een nest gehad in de gevel van mijn huis... Die heb ik op een gegeven moment wel dicht gemaakt zodat de konigin zou sterven. Ik voelde me best een moordenaar moet ik zeggen, maar ik had schrik dat ze daar wel écht schade zouden gaan brengen. Ze zaten daar al drie jaar eer ik de nest daadwerkelijk vond en ik heb ze gevonden omdat er echt vulsel van de voegen uit de muur begon te vallen. Ik moest dan wel iets doen, had ik het idee...

  • #11

    Juliette (donderdag, 05 augustus 2021 15:48)

    Wat leuk om dit te lezen en meer te weten over de mier! Ik heb geen tuin en er dus geen last van maar ik denk dat een kleine kolonie wel acceptabel is maar grote kolonies zou ik liever ook niet willen hebben.

  • #12

    Mieke (donderdag, 05 augustus 2021 15:49)

    Gelukkig weinig last dit jaar. Het enige waar ik altijd voor zorg is dat ze mijn huis niet inkomen. En kaneel zal ik eens uitproberen

  • #13

    jasmina (vrijdag, 06 augustus 2021 07:26)

    mieren in de tuin vind ik niet zo erg...dan vind ik de slakken die de groente en fruit opeten erger...wel word ik gek van de mieren in huis

  • #14

    Tessa (vrijdag, 06 augustus 2021 18:33)

    Ik heb regelmatig last van mieren in mijn keuken. Erg vervelend en onhygiënisch

  • #15

    Serge (zondag, 08 augustus 2021 15:25)

    Hier zitten ook wel wat mieren in de tuin Gelukkig niet binnen wat dat zou ik wel erg vinden. Pasgeleden hier ook weer de bruidsvlucht gehad maar dit jaar waren het er veel minder dan normaal.

  • #16

    Mitchel (maandag, 09 augustus 2021 20:25)

    Dit doet mij denken aan biologie vroeger. Steeds kijken naar wat mieren doen. Toch vervelend als je veel mieren in de buurt hebt, maar ik lees nu dat lavendel helpt.

  • #17

    Mieke | Miek's Mind (maandag, 16 augustus 2021 08:32)

    Ik vind mieren echt vreselijk! wij hadden altijd van die bakjes in de hoeken van de kamer,

  • #18

    guido vanbergen (donderdag, 19 augustus 2021 16:42)

    tuinliefhebbers moeten hun planten aanpassen aan de mieren in mijn tuin zullen de mieren zich aan passen aan mijn planten !

  • #19

    Rosalyn (vrijdag, 20 augustus 2021 11:50)

    Grappig om te lezen waarom je bladluizen en mieren vaak samen ziet. Ik heb geen hekel aan mieren, tenzij er een hele kolonne door mijn huis marcheert ;)

  • #20

    Jouvence (dinsdag, 24 augustus 2021 15:27)

    Ik vind die vliegende exemplaren altijd erg vervelend, voor je het weet heb je er weer een in je haar hangen..

  • #21

    Willy (woensdag, 29 september 2021 22:27)

    Wij hebben last van rode mieren in het gazon. We hebben al vanalles geprobeert maar ze zijn er nog steeds. Heeft iemand een goede tip wat daar tegen te doen is? Het vervelende van deze mieren is dat ze bijten. Zo kunnen onze kleinkinderen niet fijn op het gazon spelen. Ook gaat ons gazon eraan. Dat is ook jammer.

  • #22

    Patricia Bakker (vrijdag, 08 april 2022 18:34)

    Ik heb ook heel veel rode mieren in mijn gazon en ook in mijn borders zwarte mieren nesten en onder mijn bestrating dus ze nestelen echt overal ��. Het schijnt dat je de koninginnen weg moet halen maar dan moet je echt de hele tuin omspitten om ze te vinden... ���